5 důvodů, proč je dobré mít v autě kameru

Autokamera primárně neslouží k tomu, abyste si po večerech pouštěli záznam z ucpané D1 a váš průjezd jí. I když je pravda, že cesta skrze takový Brennerský průsmyk může být o poznání zajímavější, její použití má mnohem větší smysl, než se může na první pohled zdát. A několik jich má ve své nabídce i společnost Garmin.

Má to smysl a není to nelegální. V současné době je opravdu možné pořizovat záběry v automobilu, pokud takový záznam pořizujete čistě soukromě a na ochranu vlastních práv. Takový záznam pak skutečně může být použit jako důkaz. A už dávno neplatí, že musí být kvalitní autokamera drahá. Je to jen mýtus, o čemž svědčí třeba Garmin Dash Cam Mini 2.

kamera Garmin Dash Cam Mini ze zadní strany

Kamera nabízí široký úhel záběru 140 stupňů.

Identifikace

Existují policejní statistiky zmiňující, jak 10 % viníků nehody ujede. K tomu jsou zde různé vandalské činy, u kterých nemohl být viník dopaden, protože policie k němu neměla sebemenší vodítko. Bez identifikace to jde totiž těžko, jenže když máte vizuální záznam, je to o poznání snazší.

Jasný důkaz

Neudělali jste nic špatně, a i tak jste účastníci dopravní nehody. Jenže když nemáte svědka, když nejsou nikde v okolí dopravní kamery, je to jen slovo proti slovu, které může obvykle končit verdiktem: nedodržení bezpečné vzdálenosti. Pokud ale máte záznam o dopravní nehodě, který jasně říká, jak vás někdo vybrzdil, nebo před vás udělal „myšku“, stává se z potenciálního viníka, tedy vás, poškozený. Ušetříte tak za pokutu, opravu vlastního vozu a vlastně i na povinném ručení.

kamera Garmin Dash Cam Mini v pánské ruce

Rozměry kamery jsou velmi malé (3,13 cm × 5,33 cm × 2,91 cm), takže vám nebude překážet ve výhledu.

Účinná obrana

Bohužel ani na silnicích není o konflikty nouze. Všichni jsme pak v médiích slyšeli nebo četli o tom, jak jeden řidič napadl jiného jen proto, že se mu něco nelíbilo. Mnohdy samozřejmě klidně i neprávem. V takovém případě ale máte účinný nástroj, na který stačí ukázat a agresor si své počínání mnohdy rozmyslí. Podobné zastrašení je častokrát účinnější, než ostrá slova a hrubá síla. Autokamery tedy mají i jistý preventivní účinek, protože si před ní mnozí rozmyslí, jak se budou chovat.

Živý náhled

Konkrétně Garmin Dash Cam Mini 2 disponuje funkcí živého náhledu, která vám umožní kontrolovat zaparkované vozidlo skrze svůj smartphone odkudkoli, kde se nacházíte, protože ke kameře můžete mít vzdálený přístup (je zde vyžadováno aktivní připojení k síti Wi-Fi a trvalé napájení).

Ochrana při parkování

Komu všemu se stalo, že mu bylo před domem auto nabouráno nebo nějak poškozeno, aniž byste o tom měli jakékoli bližší informace? Kamera umí monitorovat aktivitu v okolí zaparkovaného vozu a pokud detekuje nehodu a automaticky vás upozorní na smartphone a zároveň vám poskytne i videozáznam.

Uživatelské prostředí v aplikaci Garmin Drive

Uživatelské prostředí v aplikaci Garmin Drive.

Garmin Dash Cam Mini 2 je sice malá kamera, ale nabídne vám obrovskou ochranu. A když říkáme, že je malá, tak je to opravdu pravda, protože její velikost je stejná jako běžný klíček od auta. Díky tomu také nijak nezaclání vašemu výhledu přes čelní sklo. A kabely příliš řešit nemusíte, protože je můžete vést jak horní, tak spodní stranou, čistě dle potřeb vašeho vozu. Nevadí ji ani náročné podmínky, jako přímé sluneční světlo.

Protože pak nabízí 140stupňový úhel záběru, zachytí vše, co se před vámi děje, a to v kvalitním rozlišení 1080p HD. Samozřejmě nejen ve dne ale i v noci. Její výhodou je také to, že když dojde k nehodě, sama to pozná a video automaticky nahraje do zabezpečeného on-line úložiště, kdyby se s ní mělo cokoli stát – to těsně před nehodou, během ní i po ní. Jinak nahrává nepřetržitě. Záznamy najdete v aplikaci Garmin Drive a lze je i jednoduše sdílet přímo z telefonu. Na cloudu jsou uchovávány 24 hodin od času nahrání. Samozřejmě to jde ale i lokálně na microSD paměťovou kartu.

Garmin Dash Cam Mini 2 startuje na částce 3 190 Kč. Společnost ale nabízí více řešení autokamer proto, aby řidičům poskytla širší portfolio podle jejich specifických potřeb. Stačí se podívat do nabídky Garmin kamer do auta, ve které najdete i mnohá profesionální řešení.