Chytrý tlakoměr od Garminu ukrývá nejedno překvapení

Vysoký (hypertenze) či nízký (hypotenze) krevní tlak trápí řadu lidí nejen v Česku. Zatímco ten první může být v některých případech nebezpečný, nízký krevní tlak oproti tomu nepovažuje moderní medicína za zásadní problém. Pokud se nicméně aktivně věnujete sportu, může být pro vás údaj o krevním tlaku důležitý s ohledem na plánování tréninkové zátěže a následné regenerace. Garmin má ve své nabídce mimo jiné Chytrý tlakoměr Garmin Index BPM, který vám se sledováním krevního tlaku pomůže.

tlakoměr

Řada předností dělá z Garmin Index BPM skvělé zařízení

Pro Garmin Index BPM hovoří celá řada pozitiv, přičemž mezi ty největší patří kompaktní rozměry (oproti tradičním tlakoměrům), bezdrátové řešení, kompatibilita s aplikací Garmin Connect, což umožňuje sledovat měření až 16 osob nebo výdrž baterie až 9 měsíců na čtveřici AAAA baterií.

Nejprve něco málo k rozměrům. Ty jsou na výšku 14,5 centimetrů, na šířku 5,8 centimetrům a tloušťka se složenou manžetou je 4,7 centimetrů (bez manžety 2,5 centimetrů). Celková hmotnost je 320 gramů. Při pohledu na tato čísla není pochyb, že se jedná o velmi kompaktní zařízení, které si s sebou můžete vzít bez obav i na cesty. Pokud jde o obvod paže, na kterou se dá tlakoměr Garmin Index BPM nasadit, na své si přijdou zájemci s obvodem 22 až 42 centimetrů.

Statistika tlaku v aplikaci Garmin Connect

V aplikaci Garmin Connect vidíte všechny naměřené hodnoty přehledně a můžete si vézt pozdrobné statistiky.

Baterie nejsou integrovány v tlakoměru

Výdrž je jednou z předností, nicméně pro někoho mohou být klasické baterie překážkou – přeci jen v dnešní době je mnohem rozšířenější sázka na integrované baterie. Na druhou stranu vás nemusí trápit postupně se snižující kapacita a nic vám také nebrání využít dobíjecí baterie namísto těch jednorázových, které jsou součástí balení.

Ovládání tlakoměru od Garminu je vcelku jednoduché – kromě displeje a tří tlačítek na něm nic dalšího nenajdete. Zařízení aktivujete stiskem libovolného tlačítka, prvním tlačítkem měníte profily, prostředním tlačítkem spustíte měření a spodním tlačítkem přepínáte mezi výběrem profilů, Bluetooth a Wi-Fi synchronizací, zobrazením posledního měření a informacemi o zařízení. Pro zobrazení naměřených výsledků musíte mít Garmin Index BPM synchronizovaný s chytrým telefonem, respektive aplikací Garmin Connect.

tlakomer2

Tři tlačítka pro ovládání bohatě stačí

Přístroj aktivujete stiskem libovolného tlačítka, přičemž výchozí obrazovkou je ta s výběrem profilů pro měření, které měníte stiskem vrchního tlačítka (ikonka člověka). Měření spustíte stiskem prostředního tlačítka s ikonkou srdce. Spodním tlačítkem překlikáváte napříč výběrem profilů, Bluetooth synchronizací, Wi-Fi synchronizací, zobrazením posledního měření a informacemi o zařízení.

V rámci měření získáte údaje o systolickém a diastolickém tlaku a také si můžete vybrat, jestli chcete jedno měření nebo hned tři měření za sebou pro větší přesnost. Ty rozděluje minutová pauza, přičemž následně je zařízení zprůměruje. Co trochu zamrzí, je absence měření tepu, které většina tlakoměrů umí. Pokud jde o přesnost měření tlaku, Garmin slibuje ± 3 mmHg či ± 2 %. Měření srdečního tepu má přesnost ± 5 %. Index BPM poté splňuje normy pro hodnocení tlakoměrů ANSI/AAMI/ISO 81060-2:2018+A1:2020.

garmin tlakomer na  ruce s hodinkami Fenix7 a aplikace Garmin Connect

Tlakoměr je malý skladný a nevedou z něj žádné zbytečné kabely.

Chytrý tlakoměr od Garminu je určitě dobrá volba

Ať už trpíte problémy s krevním tlakem, nebo jen chcete mít o svém tlaku přehled, Garmin Index BPM vám udělá dobrou službu. Mírným negativem může být pro někoho vyšší cena – Garmin Index BPM pořídíte za 4 490 Kč, což je více, než v případě „hloupých“ tlakoměrů. Pokud jste ale ponořeni do ekosystému od Garminu, dává pořízení jejich chytrého tlakoměru mnohem větší smysl. Pakliže si nákupem nejste jistí, neváhejte se na nás obrátit ať už skrze naše webové stránky, nebo osobně na naší prodejně v brněnské Olympii.