Cyklopočítač Garmin Edge 840 na Tour de France 2024

111. ročník Tour de France se startem v italské Florencii a cílem v Nice je v plném proudu a již první týden závodu naznačuje, že se letos můžeme těšit na lítý souboj hlavních adeptů na titul až do samotného konce. Kdo dojede do Nice ve žlutém, puntíkovaném, zeleném a bílém trikotu sice nevíme, ale pokusili jsme se zjistit, kteří závodníci vozí při svých dechberoucích výkonech cyklopočítač Garmin Edge 840.

detail cyklopočítače Garmin Edge 840

Cyklopočítač Edge 840 ovládáte až sedmi tlačítky a dotykovým displejem.

Krátce o Edge 840

Garmin Edge 840 byl představen v roce 2023. Jedná se tedy o poměrně nový cyklopočítač. Edge 840 je charakteristický svými kompaktními rozměry, nízkou váhou, vysokou výdrží baterie a velmi slušnou výbavou. Více si můžete přečíst v článku: Garmin Edge 840 vs. Edge Explore 2, kde jsme jej srovnávali s Edge Explore 2. Cenově se pak pohybuje ve vyšších patrech nabídky cyklopočítačů od Garminu, kdy s cenou 11 990 Kč nebo 14 490 Kč za verzi Solar patří hned za Edge 1040 a žhavou novinkou Edge 1050 mezi ty dražší. 

cyklo počítač Garmin Edge 840 v ruce

Výdrž baterue Edge 840 je při plnohodnotném GPS záznamu jízdy a až 42 hodin v úsporném režimu.

Kdo v pelotonu Tour de France vozí Edge 840?

Na tuto otázku můžeme najít odpověď díky aplikaci Strava. Ptáte se jak? Je to jednoduché. Pokud si profesionální cyklista založil profil, který je veřejně přístupný, můžeme se z něj dozvědět řadu zajímavých informací. Jednou z nich je pak i údaj o cyklopočítači, který do aplikace posílá data, např. o počtu ujetých km, celkovém času, průměrné rychlosti, apod. Díky tomu dokážeme dohledat s jakým cyklopočítačem konkrétní závodník na Tour de France 2024 jede. Samozřejmě platí, že musí mít veřejný profil v aplikaci Strava, což každý cyklista z pelotonu nesplňuje.

Detail z aplikace Strava od Wout van Aerta.

Detail z aplikace Strava od Wout van Aerta.

Níže se můžete přesvědčit, že s Edge 840 jezdí opravdu velká jména cyklistiky, která snad ani není nutné blíže představovat. Najdeme mezi nimi vítěze etap na Tour de France nebo celkového vítěze Giro d'Italia či cyklistických klasik jako Milán - San Remo, Strade Bianche a jiných. Dále pak mistry světa, vítěze bodovací soutěže na Tour de France a tak můžeme pokračovat dále… 

  • Wout van Aert
  • Egan Bernal
  • Michał Kwiatkowski
  • Christophe Laporte
  • Matteo Jorgenson
  • Wout Poels
  • Nelson Oliveira
  • Tiesj Benoot
  • Matej Mohorič
  • Stefan Küng

A co vy? Jaký cyklopočítač vozíte na svém silničním kole? Pokud uvažujete o novém, třeba vás osloví zmíněný Edge 840 nebo si vyberte jiný z nabídky cyklopočítačů Garmin.