Recenze: Garmin Fenix 8 jsou tady!

Tak jsme se konečně dočkali! Po dlouhých měsících čekání, rozličných spekulacích a zaručených zpráv, máme na ruce chytré hodinky Garmin Fenix 8. Pojďme si detailně představit jednotlivé novinky společně s naším Garmin expertem Lukášem, který přidá svůj vlastní pohled ke každé inovaci Fenixů 8.

Začněme nejdříve s novými funkcemi, technologiemi a vlastnostmi, které považujeme za klíčové. Na konci článku si představíme základní dělení modelů Fenix 8 včetně jejich cen a barevných kombinací.

Prémiové modely Fenix 8 s AMOLED displejem.

Prémiové modely Fenix 8 s AMOLED displejem.

Displej: typ, rozlišení, velikost

První zásadní změna oproti modelu předchozí řady Fenix 7. Chytré hodinky Fenix 8 jsou vybaveny AMOLED displejem. Výjimku tvoří pouze model Solar, kde najdeme transflektivní displej (MIP). Rozlišení displeje pro verze s AMOLED jsou dvě a to 416 x 416 px pro 43 mm pouzdro a 454 x 454 px pro pouzdro o velikosti 47 mm, respektive 51 mm. Verze SOLAR s transflektivní displejem nabízí rozlišení 260 x 260 px (pouzdro 47 mm) a 280 x 280 px (pouzdro 51 mm). 

Velikost displeje začíná na 1,3 palcích pro nejmenší AMOLED verzi s pouzdrem 43 mm a verzi SOLAR s 47mm pouzdrem. 1,4 palce velký displej pak nalezneme u AMOLED verzí 47/51 mm a SOLAR 51 mm. 

Lukášův názor: Display je úchvatný, stejně jako do FR965 se podařilo do verze 47 mm dát 1,4 palcový displej. Škoda jen, že do 51 mm nedali 1,5 palcový :( U verze 8S je o milimetr větší tělo ( ženy by chtěly spíše menší hodinky), ale ten 1,3 palcový displej za to stojí. Displej má navíc pěknější barvy než AMOLED u Epixu.

Líbí se mi nové rozhraní hodinek. Menu je přehlednější a lépe graficky zpracované( záleží, jestli tohle nevyřeší nějakou aktualizací Fenix 7 a Epixu, nebo to nechají jen u Fenix 8).

AMOLED displej na hodinkách Fenix 8

Výrazné barvy zajišťuje AMOLED displej.

Pouzdro, sklíčko, luneta

Jak je patrné z předchozí části věnované displeji, nacházíme u Fenix 8 další drobný rozdíl oproti Fenix 7. Nejmenší “sedmičky” disponovaly pouzdrem o velikosti 42 mm, načež nové Fénix 8 nabízí o 1 mm větší displej, tedy 43 mm. Další zajímavostí je skutečnost, že nejlevnější provedení hodinek Fenix 8, konkrétně model E, se bude prodávat pouze s pouzdrem o velikosti 47 mm. Jednotlivým modelům se budeme věnovat až dále v recenzi, proto se nyní vrátíme zpět k tématu. Jen pro úplnost zmiňme i poslední velikost pouzdra a to 51 mm, které představuje to největší v nabídce modelové řady Fenix 8. 

U Fenix 8 se setkáme s dvěma typy sklíček. Levnější varianty budou disponovat tvrzeným Gorilla Glass, dražší pak vysoce odolným safírovým sklíčkem. Stejně tak narazíme i na dva typy lunet a to ocelovou a titanovou.

Lukášův názor: Luneta je stejná jako u hodinek Quatix Pro a Descent MK3, díky menší  lunetě hodinky vypadají větší a tenčí než Fenix 7, za mě je to krok správným směrem. Zmínil bych ještě svítilnu, která je o dost lepší než u F7. Má LED světlo a větší svítivost. Dále pak nové silikonové řemínky, které jsou příjemnější a dobře sedí na ruce.

Telefonování a hlasové ovládání

Ano, je to opravdu tak. Pro některé fanoušky Garminu poměrně ožehavé téma, ale Fenix 8 disponují integrovaným mikrofonem, který umožňuje telefonování a hlasové ovládání, je-li telefon v dosahu Bluetooth. Jedná se tedy o zásadní změnu oproti Fenix 7 či Epix PRO GEN 2, kde možnost telefonování budeme hledat marně.

Lukášův názor: telefonování zatím nejde vyzkoušet, protože hodinky nelze připojit ke Garmin Connect. Ale ze zkušeností s Venu 3 víme, že reproduktor je kvalitní a nic nešumí.

Senzor Guard aneb nově i do hlubin všech moří a oceánů

Když se podíváme na vzhled, tak na první pohled vidíme změnu v podobě ochrany bočních senzorů, tzv. senzor guard, který v kombinaci s nepropustnými tlačítky dává Fenixům 8 možnost potopit se až do hloubky 40 m. Již zmiňovaná možnost potápění bude podpořena i zbrusu novou aplikací pro potápění jak s přístrojem tak i bez něj.

plavec s hodinkami Garmin Fenix 8

Vylepšená odolnost hodinek je vhodná i pro hloubkové potápění až do 40 metrů.

Výdrž baterie

U každé nové řady je výdrž baterie, potažmo rychlost dobíjení zásadní téma. Jinak tomu není ani u Fénix 8. Jelikož tento text vzniká v době, kdy první Fenix 8 máme na skladě jen chvíli, musíme se prozatím spokojit s údaji, které oficiálně uvádí Garmin ve svých propagačních materiálech. Reálné hodnoty pak představíme v obsáhlé recenzi Fenix 8, na které již usilovně pracujeme a vyjde v blízkých týdnech.

Verze AMOLED:

43 mm

Režim chytré hodinky - až 10 dní / režim always on - až 4 dny

Režim pouze GPS - až 28 hodin / režim always on - až 22 hodin

47 mm

Režim chytré hodinky - až 16 dní / režim always on - až 7 dní

Režim pouze GPS - až 47 hodin / režim always on - až 37 hodin

51 mm

Režim chytré hodinky - až 29 dní / režim always on - až 13 dní

Režim pouze GPS - až 47 hodin / režim always on - až 37 hodin

Pokud porovnáme hodnoty s hodinkami EPIX GEN 2 PRO, které také disponují AMOLED displejem, jedná se prakticky o stejné hodnoty výdrže baterie ve všech režimech.

Verze SOLAR

47 mm

Režim chytré hodinky - až 21 dní / režim SOLAR* - až 29 dní

Režim pouze GPS - až 67 hodin / režim SOLAR* - až 95 hodin

 51 mm

Režim chytré hodinky - až 29 dní / režim SOLAR*  - až 48 dní

Režim pouze GPS - až 95 hodin / režim SOLAR*  - až 157 hodin

* Platí pro celodenní nošení, kdy se hodinky vyskytují alespoň 3 hodiny při světelných podmínkách 50 tis lx.

Ve srovnání s Fenix 7 PRO SOLAR vidíme poměrně slušné navýšení hodnot pro výdrž baterie a to v řádu několika dní. V režimu GPS pak v řádu několika desítek hodin. Níže srovnání.

Fenix 7 PRO / Fenix 8 - 47 mm

Režim chytré hodinky - až 18 / až 21 dní
Režim SOLAR* - až 22 / až 29 dní

Režim pouze GPS - až 57 / až 67 hodin
Režim SOLAR* - až 73 / až 95 hodin

 Fenix 7X PRO / Fenix 8 - 51 mm

Režim chytré hodinky - až 28 / až 29 dní
Režim SOLAR* - až 37 / až 48 dní

Režim pouze GPS - až 89 / až 95 hodin
Režim SOLAR* - až 122 / až 157 hodin 

Lukášův názor: výdrž na baterce by měla být na perfektní úrovni a vyrovnává se transflektivním displejům, což je super. Mě už teď AMOLED vydrží 12 dnů a to hodinky sundávám jen do sprchy a mám hodinu aktivity denně, tady to vypadá na minimálně 15 dní. 

fenix8-trans_optimized

V kolekci nechybí ani pár modelů s transflektivním displejem a solárním napájením.

Funkce 

Fenix 8 disponují nepřeberným množstvím funkcí a jejich popis by zabral několik dalších stránek. Nemáme tedy ambici věnovat se každé z nich (všechny funkce samozřejmě zmíníme na stránce detailu hodinek), ale chceme “vypíchnout” funkce nové, či vylepšené. Dodejme, že Fénix 8 obsahují integrovanou svítilnu, technologii SATIQ, 24/7 monitoring zdravotního stavu, snímač tepové frekvence GEN 5, Garmin Pay, atd…

Vylepšené TopoActive Mapy

Pro milovníky procházek a turistiky nám hodinky nabídnou vylepšené mapy TopoActive s lepším zobrazením a detailnějším stínováním. Jako bonus jsou pak zabudovány mapy tisícovky golfových hřišť nebo lyžařských center po celém světě. Nutno zmínit, že tyto vylepšené mapy jsou přednahrány u modelů Sapphire. 

Dynamické plánování tras

Tato funkce bude zohledňovat vámi zadané parametry jako celkovou vzdálenost nebo čas, do kterého se musíte vrátit na zvolené místo. 

Pokročilý silový trénink 

Funkce, který by měla umožnit zvýšení výkonnosti vašeho těla, a zároveň předcházet zranění pomocí cílených silových tréninků. Měla by také obsahovat různé typy tréninků pro rozličné aktivity.  

Garmin Fenix 8 v posilovně

Zlepšete si výkonnost díky silovému tréninku.

Garmin Share

Garmin share je také novinka, na kterou se můžeme u nového modelu Fenix 8 těšit. Umožní uživatelům sdílet se svými přáteli, kteří mají kompatibilní zařízení, místa, různé cvičební plány a trasy.

Potápění

Již zmiňovaná možnost potápění bude podpořena i zbrusu novou aplikací pro potápění, jak s přístrojem tak i bez něj.

Lukášův názor: Vzali to nejlepší ze všech svých řad a dali to do nového modelu Fenix 8. Nejnovější senzor Elevate 5 s přesným měření, pěkný 1,4 AMOLED display, tenkou titanovou lunetu, možnost telefonování, potápění, skvělá je i haptická odezva tlačítek. Jediné co trochu mrzí, že nedali magnetický nabíjecí konektor jako u řady Marq.

Modely, barevné kombinace a ceny

Na konec jsme si nechali to “nejlepší”. Pojďme si představit jednotlivé kategorie hodinek Fenix 8, včetně jejich barevných kombinací a cen.

Fenix 8 bude rozdělen do 5 kategorií: E, Glass, Sapphire, Sapphire solar a Premium. 

Verze E (47 mm)

Bude se jednat o nejlevnější verzi hodinek z řady Fénix 8.  Pořídit se dají pouze ve velikosti pouzdra 47 mm s AMOLED displejem a Gorilla Glass sklíčkem. Barevné kombinace jsou dvě. Ocelově šedá s černým řemínkem a tmavě nerezová ocel s grafitovým řemínkem. 

Cena: 19 990 Kč. 

Verze Glass (43 mm, 47 mm, 51 mm)

Jak již napovídá samotný název, jedná se o verzi s Gorilla Glass sklíčkem. V nabídce nalezneme světle šedé hodinky s bílým řemínkem o rozměru pouzdra 43 mm s 1,3 palcovým displejem. Tuto barevnou kombinaci pořídíme pouze v rozměru 43 mm a je určena primárně pro ženy.

Cena: 24 990 Kč

Další barevná varianta verze Glass je ocelová luneta slate gray s černým silikonovým řemínkem a oranžovým krytím senzorů v rozměrech pouzdra 47 mm a 51 mm

 Cena verze 47 mm je 24 990 Kč, verze 51 mm je v ceně 27 490 Kč.

Verze Sapphire AMOLED (43 mm, 47 mm, 51 mm)

Dostáváme se k variantě se safírovým sklíčkem která bude ve dvou provedeních a to Sapphire AMOLED a Sapphire SOLAR(s transflektivním displejem). Sapphire AMOLED bude na rozdíl od Sapphire SOLAR dodávaný ve třech rozměrech. 43 mm s 1,3 palcovým displejem a dvěma barevnými variantami se zlatou ocelovou lunetou a béžovým řemínkem a s titanovou lunetou v klasické barvě carbon gray a černým řemínkem. 

Cena verze 43mm je 27 490 Kč.


Rozměry 47 mm a 51 mm s 1,4 palcovým displejem a barevnými variantami s titanovou lunetou carbon grey + černý řemínek a stříbrná titanová luneta s oranžovo černým řemínkem.

Cena verze 47 mm je 27 490 Kč, verze 51 mm je v ceně 29 990 Kč.

Verze Sapphire SOLAR (47 mm, 51 mm)

Sapphire SOLAR bude vyroben ve velikostech 47 a 51 mm a rozměry displejů zůstávají stejné jako u předchozího modelu Fenix 7 a to 1,3 palce a 1,4 palce. Barevné varianty opět titanová luneta carbon grey + černý řemínek a stříbrná titanová luneta se žlutým řemínkem. U všech těchto safírových variant je na pravé straně tzv. senzor guard vždy v barvě řemínku.

Cena verze 47 mm je 27 490 Kč, verze 51 mm je v ceně 29 990 Kč.

Verze Premium (43 mm, 47 mm, 51 mm)

Prémiové modely, které se dodávají v krásné krabičce a zpravidla obsahují dva druhy řemínků, případně titanový tah. Jsou také ve třech rozměrech a pouze s AMOLED displejem a safírovým sklíčkem. Nejmenší ,,dámská´´ varianta bude v barvách, které již známe z předchozích modelů a to s lunetou v barvě žlutého zlata a béžovým koženým řemínkem.. Střední velikost 47 mm bude vyrobena se stříbrnou titanovou lunetou a titanovým tahem + náhradní silikonový řemínek. Verze 51 mm bude s hnědým koženým řemínkem + náhradní silikon. 

Cena verze 43 mm je 29 990 Kč, cena verze verze 47 mm/51 mm je 32 490 Kč.

Volání z hodinek Fenix 8

Z hodinek můžete telefonovat, pokud jste v dosahu svého telefonu.

Shrnutí

Bez problémů můžeme říct, že čekání na Fenix 8 stálo za to. Nejedná se sice přímo o revoluci, ale naopak o promyšlenou evoluci, která posouvá tyto multifunkční chytré hodinky zase o kus dál. Fénix 8 nabízí lepší displej, větší výdrž baterie, možnost telefonování a hlasového ovládání a řadu dalších funkcí, které se hodí k běžnému používání. Vítáme, že existuje vícero barevných kombinací i rozměrů. Vybere si opravdu každý. Jedinou “kaňkou” se může zdát vyšší cena oproti Fenix 7 či EPIX GEN 2 PRO, kde se mimochodem zdá, že právě řada EPIX bude nahrazena právě Fenix 8. Musíme nicméně brát v potaz, že vyšší cena je u generačně nových produktů běžná, navíc podpořená lepšími technologiemi a funkcemi. Pokud váháte, přijďte se na Fénix 8 podívat k nám na prodejnu. Máme je skladem a rádi vám je osobně představíme. Těšíme se na vás v Brně v Olympii. 

Lukášův názor: Z hodinek jsem tak nadšený, že uvažuji i nad výměnou za své MARQ hodinky :) Černá varianta nevypadá tak plastově a velmi dobře sedí na ruce. Garmin vzal opravdu to nejlepší ze všech svých modelů a udělal nové F8. Možná zamrzí, že nepřidal nějakou zbrusu novou funkci, ale i tak se jedná o nejlepší chytré hodinky na trhu.

Kompletní portfolio modelové řady Fenix 8 naleznete zde