Vybíráme pro cyklisty držák, cyklopočítač a radar od Garminu

Jízdní kola vznikla už v 19. století a jejich počet nyní celosvětově činí přibližně jednu miliardu. Pravděpodobně je to tak nejrozšířenější dopravní prostředek vůbec. Je využíván ale i pro rekreaci, cvičení nebo sport. Ať už jej ale sami používáte jakkoli, tak třeba právě vás osloví početné portfolio Garmin produktů, které jsou právě pro cyklistiku všeho druhu určeny.

cyklo závodníci na Tour de France

Jeden z nejznámějších cyklo závodů je Tour de France. Podívejte se, který závodník používá Edge 840.

Držák na hodinky

Když se vydáte na běžnou projížďku, když chcete zdolávat výškové metry nebo praktikujete silniční cyklistiku, jsou vám samozřejmě hodinky Garmin ideálním parťákem. Pokud si pustíte aktivitu a šlapete do pedálů, je to v pořádku, problém nastává, když z nich chcete odečítat data. Je to totiž nebezpečné.

V prvním případě proto, že nevěnujete pozornost cestě a případně provozu, a v druhém, že obvykle musíte rukou, na které hodinky máte, pustit řídítko. Existuje ale poměrně jednoduché řešení, jak své Garmin hodinky upevnit přímo před váš zrak – na řídítka. Stačí vám k tomu Garmin držák na kolo s rychloupínáním QuickFit. Ten je kompatibilní s modely Fenix6/6S/6X, Quatix6/6X, Tactix Delta, Approach S60/S62, MARQ, Fenix7/7S/7X a modely PRO, Quatix, Enduro, Epix.

hodinky fenix 7 držáku na kolo

Držák je vhodný pro všechny hodinky se systémem uchycení QuickFit se šířkou řemínku 20, 22 a 26 mm.

Cyklopočítač

Pokud nemáte hrudní pás, se kterým by hodinky na řídítkách komunikovaly, a chcete sofistikovanější řešení, nabízí se k tomu použít Garmin cyklopočítač. Těm už společnost nabízí poměrně velké portfolio, kdy je zde žhavou novinkou Edge 1050. Chcete-li však jít spíše zlatou střední cestou, tak se jako ideální řešení nabízí sáhnout po modelu Garmin Edge 840.

Má dotykový displej, tlačítka a funkce pro závodní adaptivní trénink, kdy vás optimálně připraví na vaše nadcházející závody nebo jen překonání osobních rekordů. O jeho kvalitách ostatně hovoří i to, že mu dávají přednost cyklisté 111. ročníku Tour de France (kteří to jsou, zjistíte zde https://www.garmin-brno.cz/blog/edge-840-tour-de-france-2024/). Edge 840 vydrží až 26 hodin při plnohodnotném GPS záznamu jízdy, má ovládání skrze dotykový displej nebo pomocí tlačítek, multi-band GPS přijímač a samozřejmě i cyklistické mapy s navigací. Zajímavostí je funkce ClimbPro, která při jízdě do kopce ukazuje zbývající stoupání i sklon.

cyklopočítač Garmin Edge 840 v pánské ruce

Dotykový displej cyklopočítače Edge 840 se dobře ovládá i za deště.

Radar se zadním světlem

Osvětlení jízdního kola je asi samozřejmost, kterou bychom zmiňovat nemuseli. Jenže Garmin nenabízí jen nějaké běžné zadní světlo. Model Varia RTL515 je totiž zpětný cyklistický radar, který lze spárovat s cyklopočítačem Edge nebo smartphonem, s jehož pomocí získáte upozornění na vozidla, která se k vám zezadu blíží.

Upozornění můžete sledovat přímo na telefonu pomocí aplikace Varia, upozorňuje ale i zvukově a vibracemi, a to na blížící se vozidla ve vzdálenosti až 140 metrů za vámi. Díky světlu vás pak sami motoristé uvidí až na vzdálenost 1,6 km dopředu (režimů je ale více, abyste třeba zbytečně neoslňovali cyklisty za vámi). V režimu blikání máte k dispozici výdrž baterie až 16 hodin, a v režimu stálého svícení až 6 hodin. Jde přitom o drobný kompaktní modul, který snadno upevníte na sedlovku téměř každého kola.

Garmin nicméně poskytuje i přední světlo. Garmin Varia UT800 se upevňuje na řídítka nebo helmu, kdy dokáže svítit intenzitou 800 lumenů až po dobu 1,5 hodiny. Svit ale dokáže přizpůsobovat i okolním podmínkám a vaší rychlosti, pokud nevyužijete jeden z pěti přednastavených režimů.

cykloradar Garmin Varia na sedlovce

V balení najdete radar Varia, napájecí kabel a upevňovací příslušenstí.

Ostatní

Společnost Garmin to nicméně s cyklistikou myslí opravdu vážně. V nabídce toho totiž má o poznání více. Tím dalším jsou zejména trenažéry Tacx, pro které má také v aplikaci Garmin Connect pěknou řadu odznáčků. Jsou to ale třeba i pedály s měřením výkonu, snímače rychlosti a kadence šlapání, nebo dálkové ovládání pro produkty Edge.

kolo Pells v cyklotrenazeru

Cyklotrenažér si můžete na prodejně vyzkoušet v kombinaci s kolem Pells. O nové spolupráci s touto značkou se můžete přečíst v našem článku.

Samozřejmostí jsou i hrudní pásy. Ty při cyklistice také najdou své jasné využití, zejména pokud právě používáte cyklopočítač a hodinky na ruce vás při jízdě zbytečně omezují. Nepřijdete tak o přesné údaje o srdečním tepu a svém výkonu v reálném čase.