Jak funguje satelitní komunikátor? Garmin InReach Mini 2 vás snadno překvapí

Je zde léto, čas prázdnin a dovolených. Pokud ale nedáváte přednost nudnému válení se u vody, a preferujete spíše turistiku, existuje jedno zařízení, bez kterého byste se neměli pouštět do náročnějších terénů. Jmenuje se Garmin InReach Mini 2 a jedná se o jeden z nejmenších, nejlehčích a nejodolnějších obousměrných satelitních komunikátorů.

Garmin InReach Mini 2 v pánské ruce

Komunikátor Garmin InReach Mini 2 je malý a skvěle padne do ruky.

Garmin InReach Mini 2 představila společnost v roce 2022 a oproti svému předchůdci nabízí mnohá vylepšení. Obsahuje větší 1,75“ barevný displej, má funkci TracBack s vizuálními a zvukovými výstrahami, když sejdete z trasy, má delší výdrž baterie a nabíjí se pomocí USB-C. To vše nabízí spolu s dalšími standardními funkcemi původního modelu. Jde o obousměrné zasílání zpráv, interaktivní SOS, předpověď počasí, digitální kompas a možnost vytvářet trasy bez nutnosti synchronizace zařízení se smartphonem – s jeho propojením ale získáte všechny funkce na větším displeji.

Mini 2 je také voděodolný podle standardu IPX7, takže vydrží po dobu 30 minut v 1,5m hloubce, to znamená, že se hodí i na rafty, paddleboardy nebo třeba jízdu na kajaku. Mimochodem s aplikací Garmin Pilot je určen i do kokpitů letadel. Protože je jeho tělo vyrobeno z plastu a gumy, drží se pevně a jistě, což je při vysokohorské turistice extrémně důležité. Váha je přitom jen 100 g, polovina toho co váží běžný smartphone. Samozřejmě nechybí ani vojenský standard MIL-STD-810.

Komplexní zařízení

To nejdůležitější je v případě InReach Mini 2 samozřejmě komunikace. Zařízení disponuje obousměrným zasíláním zpráv, zvládá i e-mail, a komunikovat skrze něho můžete s kýmkoli z kontaktů, včetně těch uživatelů, kteří mají jiné satelitní komunikátory. Zprávy jsou přístupné skrze aplikaci Garmin Messenger.

Garmin InReach Mini 2 z boku

Na boku komunikátoru najdete SOS tlačíko pro přivolání pomoci.

Mini 2 nabízí i SOS zprávy, stačí stisknout tlačítko umístěné na pravé straně zařízení, budete moci také textově komunikovat s pohotovostním střediskem Garmin Response s nepřetržitým provozem. Pokud se ale „jen“ ztratíte, není třeba věšet hlavu. Elektromagnetický tříosý kompas s automatickou eliminací náklonu poskytuje přesné informace o směru i v situaci, kdy se nepohybujete. SOS samozřejmě slouží především pro případ zranění nebo náhlé nepřízni počasí.

Díky satelitnímu systému Iridium je signál inReach silný a připojení rychlé, a to i pokud nad sebou máte mraky nebo stromy. Právě to je zásadní rozdíl oproti přístupu k satelitům skrze nejnovější smartphony, které s tímto mají značné problémy. K tomu je ale vhodné zmínit, že pro přístup k síti a komunikaci prostřednictvím inReach Mini 2 je nutné aktivní předplatné satelitních služeb. K dispozici jsou krátkodobé i dlouhodobé tarify, pokud jdete jen na jednodenní trip nebo na nějaký dlouhodobý.

InReach Mini 2 využívá několik globálních navigačních satelitních systémů (GNSS): GPS, Galileo, QZSS, Beidou, IRNSS. Jejich součet nabízí přesnější navigaci, určování polohy a předpovědi počasí kdekoli na světě. Vnitřní dobíjecí baterie nabízí až 14 dní provozu v režimu s frekvencí sledování 10 minut a až 20 dní na 1 nabití v úsporném režimu. Zajímavostí je, že po spuštění aktivity může uživatel sdílet svou polohu vybraným kontaktům prostřednictvím stránky MapShare nebo ve zprávě se souřadnicemi.

Garmin InReach Mini 2 balení

V balení najdete komunikátor, USB kabel, karabinovou svorku a dokumenty.

Bezpečí za hubičku

Mini 2 lze spárovat s četnými bezdrátovými senzory pomocí technologie ANT+, která umožňuje propojení s monitory srdečního tepu a hodinkami Garmin. To vám samozřejmě poskytne lepší sledování zdraví a sběr dat. Po takovém spárování nicméně můžete prohlížet a odesílat zprávy přímo z hodinek, stejně jako přistupovat k navigačním datům a třeba spustit SOS bez nutnosti hledat v batohu samotný Mini 2.

Nejlepší na tom všem je cena. Garmin InReach Mini 2 vás totiž vyjde na 7 490 Kč. Díky tomu se jedná o velice dostupné řešení komunikace všude, kam nedosáhne mobilní síť.