Jak resetovat hodinky Garmin a k čemu je to dobré?

Někdy se prostě stane, že ne vše funguje zcela podle předpokladů. Je jedno, jestli jde o smartphony, počítače nebo chytré hodinky. Zařízení se může zdát být pomalé, nebo na něm něco nefunguje správně a vám tento problém nejde běžnými postupy opravit. Právě proto se hodí vědět, jak resetovat Garminy.

Čím komplexnější zařízení je, tím větší je pravděpodobnost, že se v něm může vyskytnout nějaká chyba. Ta může zapříčinit špatné počítání korků, sledování vzdálenosti nebo i výpočty spálených kalorií. V takovém případě se hodí postupovat tak, že nejdříve zjistíte, zda na něho není dostupná nějaká aktualizace, která by vaši situaci vyřešila tím nejelegantnějším možným způsobem.

Pokud se ale nic nezlepší, nebo jednoduše není žádná nová aktualizace pro vaše Garminy k dispozici, je na řadě vypnutí a opětovné zapnutí zařízení (jde o tzv. softreset). Toto je vhodné udělat i v případě spárovaného telefonu.

jak-resetovat-hodinky-garmin2

Proč restartovat Garminy

  • Řešení technických problémů: Restart odstraní dočasné soubory a procesy, uvolní systémové prostředky a zvýší výkon.
  • Aktualizace softwaru: Obvykle proběhne po instalaci automaticky, někdy se ale může hodit provést jej po aktualizaci ještě jednou ručně.
  • Zlepšení GPS: Restart Garminů také překalibruje GPS, díky čemuž se zlepší její přesnost při sledování aktivit.

Pokud běžné vypnutí a opětovné zapnutí hodinek vašemu problému nepomůže, pak už nezbývá než obnovení hodinek do továrního nastavení (hardreset). Resetovat Garminy ale můžete chtít i proto, že vám třeba „zamrzly“, nebo se je chystáte prodat či darovat, což se samozřejmě hodí udělat vždy v továrním nastavení, aby hodinky neobsahovaly nějaká vaše data.

jak-resetovat-hodinky-garmin

Jak resetovat Garminy

Některé novější modely řad Forerunner, Instict nebo Fenix umožňují obnovit výchozí nastavení, aniž byste přišli zejména o osobní data, hudbu ale i aktivity. Tato volba se jmenuje Obnovit výchozí nastavení. Tím se také vymaže mezipaměť zařízení. Stačí k tomu jít do Systém -> Vynulovat -> Obnovit výchozí nastavení.

Níže je pak volba Odstranit data a obnovit tovární nastavení, čímž smažete vše a hodinky budou, jako kdybyste je právě vybalili z krabičky – abyste tak neudělali náhodou, budete ještě jednou dotázáni o potvrzení vašich kroků. Toto drastičtější řešení odstraní z hodinek skutečně vše, proto se může hodit provést zálohu zařízení (nabídka Zálohovat/obnovit), která se nachází v nabídce Systém hned pod tou Vynulovat. Tvrdé resety, tedy obnovení hodinek do továrního nastavení, by tedy měly být použity až jako poslední možnost nápravy chyb, protože z hodinek odstraní skutečně veškerá nastavení i data.

Do Nastavení se u modelů s možností plnohodnotného ovládání tlačítky dostanete dlouhým podržením toho prostředního na levé straně pouzdra hodinek (Forerunner, Fenix atd). U zařízení s dotykovými displeji to je spodní tlačítko pravé strany pouzdra (Venu, vivoactive). Některé Garmin hodinky mohou mít také cestu k obnovení kratší nebo mírně odlišnou. U golfových modelů musíte jít do Nastavení -> Obnovit, u Quatix, Descent a starších Forerunnerů do Nastavení -> Systém -> Obnovit výchozí natavení.

jak-resetovat-hodinky-garmin3

Ještě se hodí poznamenat, že pokud vám Garminy zamrzly a nelze se u nich dostat do Nastavení (ani po softresetu), můžete se u starších tlačítkových modelů pokusit o jejich reset právě za pomoci tlačítek. Postup je následující:

  • Dlouze podržte tlačítko Light (vlevo nahoře, tím hodinky vypnete).
  • Stiskněte a najednou stále držte tlačítka Down + Start + Back.
  • I při zapnutí hodinek tlačítka stále držte.
  • Po první zvukové nebo vibrační signalizaci uvolněte tlačítko Start.
  • Po druhém upozornění uvolněte zbylá tlačítka.

U novějších hodinek je stačí jen vypnout a dlouze při tom držet tlačítko Back. Následně by vás měly vyzvat, jestli je chcete obnovit. Chcete-li však jakýmkoli problémům předejít a žádné zbytečně neřešit, dodržujte těchto pár pravidel.

Stejně jako sebe udržujte Garminy v kondici

  • Pravidelně aktualizujte software.
  • Nenabíjejte hodinky na 100 % a nevybíjejte je na 0 %.
  • Vyvarujte se používání v extrémních teplotách (sauna, hluboký mráz).
  • Chraňte hodinky před nárazy a pády.
  • Hodinky čistěte, předejte hromadění nečistot poškozující komponenty.