Vybíráme nejlepší řemínky pro všechny typy hodinek Garmin

Garmin má ve své nabídce spoustu řemínků, které změní vzhled vašich hodinek. Volba toho nejvhodnějšího je ale někdy ošidná. Je vhodné zvolit uchycení Quick Release nebo QuickFit? A jaký vybrat materiál? Nevěště hlavu, po přečtení tohoto článku v tom budete mít jasno.

silikonové řemínky Garmin

Silikonový řemínek je nejvíce univezrální z celého sortimentu Garmin.

Jak na správnou velikost?

Naprostým základem je výběr velikosti. Rozměr řemínku je uváděn v milimetrech a konkrétně jde o rozteč mezi nožkami pouzdra. Tu se dozvíte u vašeho modelu mezi parametry, respektive si můžete velikost sami změřit s pomocí pravítka. Pokud máte originální řemínek Garmin, správnou velikost najdete přímo na něm.

Podle mezery mezi nožkami je třeba vybírat samotné řemínky – v tomto případě se musí čísla shodovat na milimetr, jinak vám nebudou pasovat. Na paměti musíte mít také délku samotného pásku.

Jestli máte objemnější zápěstí, nemusely by jej kratší řemínky obepnout celé. Valné většině uživatelů ovšem stačí řemínky ve standardní velikosti. Pakliže si nejste jistí, změřte svůj stávající řemínek pravítkem, ať máte jistotu. Garmin u některých řemínků nabízí výjimečně prodloužené verze, kupříkladu pro potřeby potápěčů.

velikost řemínku a systém uchycení

Velikost a systém uchycení najdete na zadní straně originálního řemínku.

Které řešení uchycení je to nejlepší?

Garmin má pro své zákazníky v záloze poměrně hodně různých řešení, jak řemínek k hodinkám bezpečně uchytit. Pochopitelně můžete využít libovolný řemínek s pevnou stěžejkou, nicméně pro výměnu budete potřebovat nástroj jménem vystěžejkovač a samozřejmě i trochu manuální zručnosti. Americká firma ovšem nabízí dvě vlastní alternativy, které ocení i ti méně zruční.

Speciální nástroj nechte hodinářům

První alternativou je systém s názvem Quick Release. V praxi jde o běžnou stěžejku, ovšem ta je obohacena o drobný výstupek, díky kterému ji lze z hodinek snadno odstranit i bez speciálního nástroje. 

Řemínek opatřený tímto systémem lze snadno a rychle vyměnit, nicméně poměrně často bývá stěžejka pevnou součástí řemínku. V tomto případě každá výměna zahrnuje vyjmutí a nasazení celé stěžejky do připravených otvorů v hodinkách.

Řešení Quick Release je univerzální, a tedy jsou řemínky s tímto systémem zpravidla cenově dostupnější. Ideální jsou pro uživatele s obvodem zápěstí zhruba 126 – 203 milimetrů.

uchycení Quick Release na hodinkách Forerunner 265

Řemínek uchycen systémem Quick Release uvolníte pomoci výstupku a řemínek odstraníte včetně stěžejky.

Garmin vyvinul také vlastní řešení

Druhou možností je systém QuickFit, který je exkluzivní pro hodinky od Garminu. Řemínky, které jsou opatřeny tímto mechanismem, mají odnímatelný zobáček, díky kterému se přichytávají k již nasazené stěžejce.

Vyměnit řemínky se systémem QuickFit není žádná věda. Pro spoustu uživatelů je tato možnost praktičtější, protože se zde nemanipuluje se stěžejkou – řemínek se k ní jednoduše přicvaknete a následně v případě nutnosti stisknutím připraveného tlačítka uvolníte. Systém QuickFit je doménou dražších hodinek, a tedy i cena samotných řemínků bývá vyšší.

uchycení Quickfit na hodinkách Fenix 7

Systém uchycení QuickFit je speciální mechanismus a stěžejka zůstává v pouzdře hodinek.

Který materiál je nejvhodnější?

Jakmile si vyberete správnou velikost a typ uchycení, je na řadě volba vhodného materiálu. Každý je vhodný pro jinou příležitost, tudíž není od věci jich mít v zásobě více. U Garminů je zlatým standardem silikonový řemínek, který se hodí především pro sportovní aktivity. 

To především z důvodu, že je odolný vůči potu, vodě či slunečním paprskům a také je příjemný na nošení. Ale dejte si pozor, není silikon jako silikon! Obzvláště levné pásky mohou velmi nepříjemně podráždit kůži a nezabrání tomu ani jejich přirozeně hypoalergenní povaha.

silikonový řemínek Garmin

Silikonový řemínek je ideální na sport a má snadnou údržbu.

Nylon jako alternativa silikonu

Pokud nejste fandové silikonu, je nylon správná volba. Jde o umělé vlákno imitující textilii, které je velmi odolné proti vnějším vlivům a rovněž také šetrné ke kůži, obzvláště v parných létech. I když je stylovější než silikonový, drsnější materiál může při sportování podřít citlivější zápěstí.

U nylonových řemínků se orientujeme podle dvou základních typů jménem NATO a Zulu. Oba typy jsou z jednoho kusu nylonu, který provléknete mezi stěžejkami a následně je na zápěstí uchytíte sponou, v případě Zulu dvojitou. Existují také nylonové řemínky, které jsou vyrobeny ze dvou kusů, tedy stejně jako standardní řemínky.

nylonový řemínek Garmin

Nylonový řemínek je skvělým kompromisem mezi silikonem a kůží.

NATO a Zulu mají řadu příznivců

Nesporná výhoda NATO a Zulu řemínků je v tom, že při poškození stěžejky hodinky nespadnou ze zápěstí na zem, ale zůstanou zachyceny o druhou stěžejku. Pokud nicméně vsadíte na pevnější uchycení, přijdete logicky o přístup k senzoru pro měření srdečního tepu.

Nylonový NATO řemínek od Garminu má na obou koncích suchý zip a lze jej zachytit za obě stěžejky zvlášť, díky čemuž je zachován přístup k senzorům. Na druhou stranu v případě prasknutí stěžejky se hodinky na vašem zápěstí neudrží.

Univerzál jménem kovový řemínek

Železnou jistotou jsou kovové tahy. V jejich případě se můžeme setkat s články různé velikosti, případně mohou mít jemné pletení. O uchycení se stará nejčastěji přezkou, u milánského tahu se dokonce spoléhá na magnet. V případě článkových řemínků se patrně návštěvě hodináře nevyhnete – jejich počet je potřeba upravit tak, aby vám hodinky dobře seděly.

Kovové řemínky jsou elegantní a lze je nosit jak do společnosti, tak i při sportování. Ve většině případů jsou hypoalergenní, zejména pokud vsadíte na titan. Ten má výhodu také v nízké hmotnosti, takže hodinky na zápěstí téměř neucítíte, což v případě řemínků z chirurgické oceli nehrozí.

kožený řemínek Garmin

Kožený řemínek je vhodný do společnosti a moc se nedoporučuje používat ke sportu.

Pravá kůže je synonymem elegance

Poslední běžně dostupnou variantou není pochopitelně nic jiného než kůže. V jejím případě si musíte dát si pozor na to, zda jde o imitaci kůže, koženku nebo pravou kůži. Kožené řemínky patří mezi nejelegantnější variantu, která se hodí především do společnosti. Na sport jej raději nepoužívejte, neboť u nich hrozí poškození potem.

Řemínky si můžete i upravit

V případě silikonových řemínků nelze dodatečně přidávat další otvory pro uchycení, především z důvodu rizika poškození. U nylonových řemínků si utažení vybíráte sami, nejčastěji skrze suchý zip. Jinak tomu není ani u kovového řemínku typu milánský tah.

Změnit délku lze také u článkových kovových řemínků. To můžete buďto vlastními silami s pomocí vystěžejkovače, nebo to pro vás udělá každý schopný hodinář. Kožené řemínky můžete doplnit o další otvor, avšak pokud tento zásah uděláte neopatrně, můžete jej trvale poškodit. Běžně se zkracují či prodlužují jen článkové kovové řemínky.

kovový řemínek Garmin

Kovový náramek zvládnete svépomoci zmenšit na velikost, kterou potřebujete.

Jak se o řemínky správně starat?

Pokud se nebudete o své řemínky správně starat, příliš dlouho vám nevydrží. U silikonových a nylonových řemínků je údržba vcelku jednoduchá – nečistoty očistíte vodou a mýdlem a následně usušíte. Jen u nylonu bude proces sušení o trochu delší.

V případě silikonových řemínků si dejte pozor na časté a silné ohýbání, které mohou zapříčinit praskliny. Stejně tak se snažte silikonové řemínky držet dále od různých olejů, které výrazně zkracují jejich životnost. Při šetrném zacházení vám silikonové řemínky vydrží klidně i několik let.

Kovové tahy taktéž nevyžadují žádnou složitou údržbu, stačí je pravidelně omývat. Tady je ovšem potřeba přistupovat k čištění s větší opatrností, protože jemné záhyby mezi články nečistoty takřka přitahují, a ne vždy se čistí zrovna snadno. Ocelové a titanové řemínky vydrží dekády a jediné, co je ohrožuje, jsou škrábance – ty ovšem snižují jen estetické kvality.

Mýdlo není vhodné používat pokaždé

Kožené řemínky jsou na údržbu o poznání náročnější. Na vodu rovnou zapomeňte a raději si pro jejich údržbu pořiďte specializované přípravky na kůži. Voda, a obzvláště pot, mohou kožený řemínek nenávratně poničit. Nezapomínejte ani na pravidelné impregnace a jednou za čas také aplikujte vyživovací krém, aby kůže nepopraskala – tedy stejně jako například v případě kožených bot. Při správné údržbě mohou kožené řemínky poměrně dlouho.

Více řemínků není nikdy na škodu

Mít jen jeden řemínek k hodinkám pro většinu příležitostí, kdy chceme mít hodinky na zápěstí, jednoduše nestačí. Pro sport je lepší mít nasazené silikonové či nylonové řemínky, které hodně vydrží, pro volnočasové aktivity je vhodný kovový tah, který spojuje eleganci a odolnost, a pro společenské události je nejvhodnější mít hodinky s koženým řemínkem.

Větší výběr řemínků vám dává větší možnosti kombinací s oděvem a dává vám příležitost, jak podtrhnout váš vzhled. Mít na výběr je vždy lepší a neexistuje jediný důvod, proč by hodinky musely být pouze na jednom řemínku – rozhodně se nebojte experimentovat! Občas stačí pouhá výměna řemínku k tomu, abyste měli na zápěstí úplně jiné hodinky.

kožený řemínek a hodinky Fenix 7 PRO

Kombinujte řemínky podle toho, na jakou údálost se chystáte.

Jakou ale vybrat barvu?

Výběr vhodné barvy je pro někoho maličkost a pro jiného zase nejzásadnější krok. Při špatném výběru se mohou nejedny Garminy proměnit v něco, co na svém zápěstí nebudete chtít nosit. Přesto se řiďte především tím, co se vám líbí. Na zápěstí je totiž budete mít vy.

U silikonových řemínků je nejoblíbenější tradiční černá barva, alespoň u mužů. Ženy naopak preferují slonovinovou. Kožené řemínky na tom nejsou jinak – pánové raději sahají po hnědých řemíncích, dámám více sedí světle béžové.

Kovové a titanové tahy se nejčastěji prodávají v původní stříbrné barvě. Pakliže ale máte rádi netradiční kombinace, fantazii se meze nekladou. Jen se snažte alespoň trochu sladit barvu řemínku s barvou hodinek, jinak nemusí výsledek působit zrovna dobře.

barevné řemínky Garmin

Garmin nabízí širokou škálu barevných řemínků.