Garmin představil nové palubní kamery. Jsou malé a výkonné

To, že má Garmin ve své nabídce i autokamery, jistě víte. Nyní ale jejich paletu rozšířil o čtyři nové modely, které jsou ideálně odstupňované cenou a funkcemi. Díky tomu si tak z portfolia palubních kamer společnosti vybere jistě každý.

Garmin Dash Cam™ X310 s dotykovým displejem

Garmin Dash Cam™ X310 s dotykovým displejem.

Máme zde hned čtveřici nových modelů, kdy jde o Garmin Dash Cam mini 3, X110, X210 a X310. Všechny vynikají kompaktní velikostí, která vám nebere nic z výhledu z vozu, a zároveň představují vylepšené polarizační čočky Garmin Clarity, které snižují odlesky světla od čelního skla. Optika navíc umožňuje kameře zachytit ostré detaily i při velmi jasném nebo naopak velice slabém osvětlení, díky čemuž jde o neocenitelného pomocníka každého řidiče bez ohledu na denní dobu.

Důležité je to proto, že když máte v autě kameru, chcete si být jisti tím, že zachytí všechny potřebné detaily, aniž byste se báli, že budou záběry neostré nebo nějak jinak ovlivněny přímým slunečním světlem či jinými povětrnostními podmínkami. Zorné pole je ve všech případech 140 stupňů. Garmin samozřejmě počítá s tím, že máte kameru na čelním skle, a proto jsou jeho novinky velice odolné. Nevadí jim tedy ani přímé sluneční záření.

kamera Garmin Dash Cam™ Mini 3 s vestavěným polarizátorem Clarity™

Garmin Dash Cam™ Mini 3 s vestavěným polarizátorem Clarity™.

Užitečné funkce

Společnost jako jednu z předností nového kvarteta kamer uvádí možnost hlasového ovládání. Bez ohledu na to, jak je to užitečné, je pro nás jistou překážkou podpora jazyků. Mezi těmi čeština není, a tak pokud chcete tyto možnosti využít, musíte se spolehnout na angličtinu, němčinu, italštinu, španělštinu, francouzštinu nebo švédštinu. Na kvalitě palubních kamer to ale nijak neubírá.

Základním informacím, které vám kamera dává, minimálně v angličtině, totiž jistě porozumíte. Jde třeba o varování před radary, čelní srážkou, vybočení z jízdního pruhu, upozornění „Go“, které připomene, že se zastavený provoz znovu rozjíždí atd. Cílem je zvýšit povědomí řidiče o samotném provozu a situaci na silnici.

V případě nějakého incidentu je záznam automaticky uložen, což je samozřejmě standardní funkcí palubních kamer Garminu. Díky vestavěné GPS jsou pak videa opatřena důležitými informacemi, jako rychlostí, datem i časem, aby bylo možné přesně identifikovat, kdy a kde k události došlo (Dash Cam Mini 3 GPS nemá a zobrazuje pouze datum a čas).

Garmin Dash Cam X210

Záznamová kamera 1440p Dash Cam X210 se 140stupňovým zorným polem.

V čem se palubní kamery liší?

Cena zařízení logicky určuje i jeho výbavu. Ne všichni ale potřebují mít na kameře dotykový displej a rozlišení 4K.

  • Garmin Dash Cam Mini 3: Jedná se o nejmenší z kamer, která má velikost jen jako klíč od auta. Konkrétně se jedná o rozměry 52,1 × 31,6 × 20,3 mm a její hmotnost je jen 30 g. Nemá displej a nabízí rozlišení záznamu 1080p HD. Obsahuje polarizační čočku Garmin Clarity. Cena kamery je 4 190 Kč.
  • Garmin Dash Cam X110: Obsahuje pokročilé upozornění řidiče, disponuje GPS a přidává jasný 2,4“ LCD displej pro okamžité sledování nahraného videa. To je v rozlišení 1080p HD. Cena kamery je 5 690 Kč.
  • Garmin Dash Cam X210: Hlavním rozdílem oproti modelu X110 je to, že tato kamera už nahrává video v kvalitě 1440p HD. Cena kamery je 7 490 Kč.
  • Garmin Dash Cam X310: Jedná se o vrcholný model představené čtveřice, který nabízí rozměry jako X110 a X210 (tedy 70 × 42,2 × 19,5 mm), kdy má i stejný displej, ten je ale už dotykový a pořizovaný záznam videa je ve 4K Ultra HD. Cena kamery je 9 990 Kč.

Garmin Vault v telefonu

Garmin Vault je úložiště pro vaše záznamy z kamery.

Je toho víc

Pokud si do svého smartphonu nainstalujete aplikaci Garmin Drive, můžete skrze ni synchronizovat více kamer ve svém voze. Díky tomu tak získáte větší povědomí z více úhlů pohledu. Pak je zde ještě předplatné Vault. To ukládá pořízená videa do zabezpečeného on-line trezoru, nebo umožní využít funkce sledování vozidla, např. po zaparkování.

Využívat jej ale nemusíte, protože kamery ukládají záznam na microSD kartu. Podporovány jsou ty až do velikosti 512 GB. Kamery nemají baterii a je třeba je napájet. V balení k tomu najdete nabíječku do autozapalovače, která obsahuje dva USB porty. Díky tomu si s ní nabijete klidně i svůj smartphone.