Recenze Garmin Fenix E

Dnes si představíme model hodinek z řady Fenix 8, který je finančně nejdostupnější. To však neznamená, že by byl v něčem výrazně horší, než jeho dražší sourozenci. Samozřejmě při výběru bude nutné udělat určitě kompromisy, které však nemusí znamenat, že zvolíte špatně. Pojďme si blíže popsat silné a slabé stránky modelu Garmin Fenix E.

Hodinky Garmin Fenix E ze všech stran

Cena

Hned na úvod se vytasíme s největším trumfem hodinek Fenix E a to je cena. Za 19 990 Kč žádné jiné Fenix 8 nepořídíte. Druhé nejlevnější Fenix 8 s průměrem pouzdra 47 mm stojí 24 990 Kč. Pokud byste si řekli, že oželíte velikost a pořídíte si verzi 43 mm, nepomůžete si. Stojí totiž opět 24 990 Kč. Bavíme se tedy o úspoře 5 tis Kč, což není vůbec špatné.

Design

Zmiňovali jsme určité kompromisy a začněme rovnou designem. Pokud chcete Fenix 8, máte na výběr pouze ze dvou barevných kombinací. Nerezová ocel nebo Slate grey steel. V obou případech v kombinaci s černým silikonovým řemínkem.

Displej, pouzdro, sklíčko

Fenix E disponují AMOLED displejem, tedy zde zůstáváme na stejné úrovni jako u vyšších modelů Fenix 8. Velikost pouzdra 47 mm je pak jediná možná volba. V žádné jiné velikosti hodinky neseženete. Sklíčko je tvrzené Gorilla Glass, které nalezneme i modelů Fenix 8 Glass. Pokud nutně netoužíte po safírovém sklíčku či jiné velikosti pouzdra, Fenix E by měl plně dostačovat. Nutno dodat, že u verze Fenix 8 Glass o velikosti pouzdra 47 mm, je o 2,5 mm větší displej. Tedy stejná velikost pouzdra, ale jiná velikost displeje (Fenix E - 1,3 palce vs Fenix 8 - 1,4 palce).

troje hodinky Garmin Fenix E

I když se jedná o základní model nabízí Fenix E všechny důležité funkce.

Baterie

Chytré hodinky: až 16 dní (až 6 dní při trvale zapnutém displeji)

Úsporný režim hodinek: až 21 dní

Pouze GPS: až 42 hodin (30 hodin při trvale zapnutém displeji)

Všechny satelitní systémy: až 32 hodin (24 hodin při trvale zapnutém displeji)

Všechny satelitní systémy a hudba: až 10 h

Režim GPS s maximální výdrží: až 75 hodin

Expediční GPS režim: až 14 dní

Výdrž baterie je o něco málo menší, než u Fenix 8 Glass 47 mm. Nejedná se ale o zásadní rozdíl. 

Co chybí?

Oproti všem ostatním modelům z řady Fenix 8, Fenix E nedisponují mikrofonem a reproduktorem. Nebude tedy možné telefonování ani hlasové ovládání. Pro někoho to však může být i určitá výhoda. Mezi další funkce, které tento model postrádá, počítáme LED svítilnu, technologii SatIQ nebo Senzor Guard. Fenix E také disponují snímačem srdeční typu Elevate GEN 4, zatímco u vyšších modelů nalezneme Elevate GEN 5.

Shrnutí

Pokud máte na chytré hodinky připraveno maximálně 20 tis Kč a oželíte některé funkce jako telefonování, svítilnu nebo možnost potápění do 40 metrů hloubky, mohou pro vás být Fenix E správná volba. Stále dostanete za své peníze parádní AMOLED displej, slušnou výdrž baterie a řadu dalších funkcí, které oceníte nejen při sportovních aktivitách.

Chytré hodinky Garmim Fenix E naleznete zde