Test hodinek Garmin Enduro 3 z pohledu běžce

Sportovní hodinky Garmin Enduro 3 jsme testovali několik týdnů. Na trhu se model Enduro 3 objevily před měsícem společně s modelovou řadou Garmin Fenix 8 a v mnoha ohledech jsou si oba přístroje podobné. Sporttester Enduro 3 je ale přeci jen určen pro jiný typ uživatelů, a proto jsme se rozhodli otestovat nový model z pohledu extrémního sportovce.

Garmin enduro 3 na pánské ruce

Enduro 3 mají sice průměr 51 mm, ale díky své váze je na ruce skoro neucítíte.

Design

Design hodinek Enduro 3 se povedl. Stále akcentuje stejné barevné prvky, jako předchozí dva modely, tedy černou a zelenou. V kombinaci s úzkou lunetou a dovedně maskovaným solárním panelem po obvodu displeje působí velmi decentně. Na první pohled samozřejmě poznáte, že se jedná především o sportovní hodinky. Ale určitě nebudou působit rušivě ani ve společnosti.

Co se týče použitých materiálů, svrchní část hodinek je uzpůsobena tomu, aby odolala nepříznivým podmínkám během těžkých outdoorových aktivit. Titanová luneta a safírové sklíčko bez problémů zvládnou i občasné střety s přírodními živly.

Změnilo se ovšem tělo hodinek. Předchozí Enduro 2 má stejně jako třeba modelové řady Fenix kovovou spodní část. Tělo Enduro 3 je vyrobeno z jednoho kusu plastu. Optický snímač tepu Elavate 5 je tedy přímo zasazen do plastového lůžka. Díky tomu se docela výrazně snížila hmotnost přístroje. Tělo hodinek je oproti ostatním modelům vyšší, ale při běžném používání to pravděpodobně vůbec nepostřehnete.

displej hodinek Garmin Enduro 3

Hodinky mají transflektivní displej.

Samozřejmě nechybí kvalitní svítilna integrovaná do hodinek. Bez ní si už v současnosti nelze outdoorové hodinky představit. Enduro 3 naopak nemá nový nepropustný design tlačítek, který letos Garmin představil u modelů Fenix 8, takže se nehodí pro potápění. Ale stále vydrží tlak slušných 10 atmosfér, což odpovídá hloubce 100 metrů pod vodou. Takže se lze s hodinkami na rukou úplně bez obav oddávat téměř všem vodním sportům.

Na rozdíl od modelů Fenix 8 nemají Garmin Enduro 3 vestavěný speaker a mikrofon, takže s nimi nemůžete telefonovat a neumí ani hlasové příkazy. A je tady ještě jedna odlišnost. Sportovní hodinky Enduro 3 se od řady Fenix 8 liší také v tom, že jsou dostupné pouze v největší velikosti 51 mm.

Pohodlí

Garmin Enduro 3 působí na ruce velmi příjemně hned od prvního nasazení. Mohou za to dva faktory. Za prvé je přístroj lehoučký, váží 63 g, a oproti ostatním řadám je rozdíl na ruce opravdu znát. Navíc nylonový řemínek je o poznání příjemnější než silikonový, který se používá u většiny ostatních modelů. I přesto, že občas za deště navlhne a chvilku trvá, než se zase vysuší.

zobrazeni map na hodinkach Garmin Enduro 3

Čitelnost displeje je super za všech světelných podmínek.

Model Enduro 3 je vybaven transflektivním displejem, který je zejména za horších světelných podmínek o něco méně čitelný než jasný AMOLED displej. Přesto je ale displej sportovních hodinek Enduro 3 stále o poznání čitelnější než transflektivní displeje modelu Enduro 2 nebo řady Fenix 7. Předchozí přístroje totiž měly pod krycím safírovým sklíčkem displeje ještě jednu vrstvu, Power Glass, která fungovala jako solární kolektor. Zároveň však mírně zhoršovala čitelnost displeje. Tentokrát se výrobce rozhodl pro odstranění této vrstvy a místo toho zvýšil efektivitu slunečního dobíjení rozšířením solárního proužku po obvodu displeje.

A ještě další dva faktory zvýšily čitelnost displeje. Když si u modelu Enduro 3 nastavíte podsvícení displeje na maximum, intenzita světla je vyšší než u předchozích modelů. Takže za tmy, kdy se displej rozsvítí otočením zápěstí, vidíte zobrazovaná data naprosto čistě a jasně. Navíc jsou popisky i čísla díky vylepšenému software zobrazovány užším fontem, což ještě přidává na čitelnosti.

Software

Bavíme-li se o softwarovém rozhraní, je uživatelské prostřední téměř totožné s tím, které Garmin představil u modelové řady Fenix 8. Samozřejmě, některé grafické detaily jsou v osmičkové řadě AMOLED propracovanější díky lepšímu rozlišení displeje. Všimnete si toho třeba v ranní zprávě u počasí. Jinak jsou ale uživatelská prostředí řady Fenix 8 a Enduro 3 téměř shodná. A i když je potřeba zvykat si oproti předchozím modelům na některé novinky, třeba organizování aktivit, uživatelské prostředí Enduro 3 je celkově přívětivější než ve starších řadách.

Porovnání měření spánku mezi hodinkami Fenix 7 Pro vlevo a Enduro 3.

Porovnání měření spánku mezi hodinkami Fenix 7 Pro a Enduro 3.

Samozřejmě se nový software stále vylepšuje za pochodu a některé porodní bolesti jsou vidět na první pohled. Položky v nabídce jsou třeba do češtiny přeloženy jen částečně, spousta jich zůstává v angličtině. Občas se po odpoledním šlofíku vyděsíte, když vám přístroj nahlásí, že jste spali milión hodin. Garmin ovšem software průběžně a často aktualizuje a lze předpokládat, že většina bugů dříve či později zmizí.

Jedna sotwarová novinka stojí za zmínku. Do silového tréninku přibyly nové možnosti. Hodinky vám nabízejí různé varianty tréninků na míru, třeba program na zvýšení objemu horních končetin. Během posilování se pak na displeji zobrazuje správné provedení cviků. Cvičíte-li sami bez trenéra, může to být vhodné zpestření stávajících tréninků.

Naměřená data

Hodinky jsou osazeny stejným optickým senzorem Elevate 5, jako modelové řady Fenix 7 a Fenix 8. Při porovnání naměřených dat se většina základních metrik shoduje. Třeba tep nebo variabilita srdečního tepu je při porovnání s jinými modely se stejným senzorem téměř identická. Drobné nesrovnalosti se objevují u odvozených metrik, třeba u spánku. Jedná se ovšem nepatrné rozdíly, například u délky spánku nebo délky jednotlivých spánkových fází jsou odchylky řádově v minutách.

Porovnání počasí mezi hodinkami Fenix 7 Pro a Enduro 3.

Porovnání počasí mezi hodinkami Fenix 7 Pro a Enduro 3.

Měření GPS se shoduje až neskutečně. Na deseti kilometrech v obtížném terénu se rozdíl mezi jednotlivými přístroji se stejnou anténou pohybuje v řádu desítek metrů, a při porovnání na mapě se trasy z různých přístrojů Garmin téměř překrývají. Načítání GPS je rychlé i za horšího počasí, většinou se poloha načte do několika vteřin. Pouze ve vysoké zástavbě musíte na určení přesné pozice pár desítek sekund čekat, ale to bývá běžné u všech GPS přístrojů.

Data se ovšem rozcházela při jízdě na horském kole v terénu. Naměřená tepová frekvence se u sporttesterů Garmin Enduro 3 a Fenix 7X Pro rozcházela občas i o desítku úderů. Pravděpodobné vysvětlení je, že Enduro 3 je lehčí a díky nylonovému pásku pevně sedí na ruce a ani při velkých otřesech příliš neskáče, na rozdíl od těžších Garminů Fenix 7X Pro.

Porovnání stavu VST mezi hodinkami Fenix 7 Pro a Enduro 3.

Porovnání stavu VST mezi hodinkami Fenix 7 Pro a Enduro 3.

Výdrž

V délce výdrže baterie Garmin Enduro 3 dalece předčí všechny ostatní modely. Při běžném používání v režimu chytrých hodinek vydrží až 36 dnů a stačí trávit každý den 3 hodiny na slunci, aby se tato hodnota prodloužila až na 90 dnů.

Extrémní sportovci budou nadšení, protože při nastavení šetřícího režimu a dostatku slunečního svitu dokáží hodinky fungovat bez nabíjení v podstatě neomezeně. Ale i při normální aktivitě se zapnutou GPS se dostaneme na krásných 120 hodin. Se slunečním dobíjením dokonce až na 320 hodin.

Asi největším zátěžovým testem výdrže hodinek je zapnutý režim GPS a zároveň sledování trasy na mapové obrazovce. Mapa se v hodinkách neustále překresluje a tím se spotřebovává velké množství energie. I přesto se podle odhadů lze pohybovat terénem s neustále zapnutou navigační obrazovkou více než 60 hodin, než se hodinky Enduro 3 zcela vybijí.

Ukázka animovaného cvičení na hodinkách Enduro 3.

Ukázka animovaného cvičení na hodinkách Enduro 3.

Výdrž se prodloužila hlavně díky lepšímu využití slunečního záření. Solární proužek po obvodu displeje se rozšířil a tím se zvýšila efektivita využití slunečního svitu. Díky tomu, že oproti předchozím modelům je solární proužek černý, stejně jako displej hodinek, nepůsobí nijak rušivě. Ano, všimnete si, že je širší, ale během prvních několika dnů si na to zvyknete.

Shrnutí

Cena sportovních hodinek Garmin Enduro 3 je v této chvíli na 22 490 Kč. V porovnání s další novinkou, Garmin Fenix 8, získáváte v podstatě tytéž funkce za 2/3 ceny,
pomineme-li hlasové volání a potápění. Endura jsou ideální volbou pro všechny, kteří to se sportem myslí opravdu vážně. Bezkonkurenční výdrž z nich dělá jednu z nejlepších možností právě pro extrémní sportovce a ultra-vytrvalce.