Jaké zdravotní funkce dokážou hodinky Garmin vlastně měřit?

Na trhu je mnoho chytrých hodinek, ve většině případů jde ale primárně o prodlouženou ruku smartphonu, která jako bonus nabízí nějaké to měření zdravotních funkcí. Garmin na to šel od začátku jinak. Tato společnost nabízí ono měření primárně, tou prodlouženou rukou telefonu je až následně.

A právě díky této filozofii patří její produkty mezi ty nejpřesnější v měření a nejvyhledávanější nejen mezi profesionály, kteří potřebují skrze své hodinky vědět první poslední o svém těle, a ne jen to, kdo jim píše a jaký e-mail jim právě dorazil do schránky. V Garminu ví, že je udržování zdravého životního stylu náročné, a proto se snaží svým řešením pomáhat. To navíc každému nehledě na to, jaký má smartphone, tedy jestli vlastní iPhone nebo zařízení s Androidem (což je rozdíl od Apple Watch nebo Samsung Galaxy Watch).

Funkce pro monitorování zdraví v hodinkách Garmin jsou navíc skvělou motivací k tomu něco dělat a snažit se pečovat o své tělo tím, že nebudete jen sedět. Nemusíte se přitom hned snažit uběhnout maraton, jet Tour de France nebo přeplavat Lamanšský průliv. I když je pravda, že i na to vás mohou hodinky Garmin postupně připravovat.

zdravotni-funkce

Nejzásadnější zdravotní funkce, které dokážou hodinky Garmin měřit

Srdeční tep

Je to základ všeho, od čehož se také odvíjí mnoho následujících metrik, které si berou data z toho, jaký máte tep za minutu. Každý úder srdce pohání oběhový systém, který rozvádí do těla kyslík, živiny, hormony a další životodárné zdroje a podle toho, jak rychle bije v jakých situacích se dá dobře měřit zátěž vašeho těla.

Graf srdečního tepu z aplikace Garmin Connect

Graf srdečního tepu z aplikace Garmin Connect.

Variabilita srdečního tepu neboli VST

Lidské srdce nebije pravidelně. Intervaly se vždy liší, i když jsou odchylky v řádu milisekund. I tak mohou poskytnout ohromné množství informací. Analyzování hodnot dává základ pro naše celodenní sledování stresu, funkci monitorování energie Body Battery a dokonce i sledování spánku. Navíc podle přítomných výkyvů poznáte, že se blíží nemoc, i když ještě její příznaky fyzicky nijak nepociťujete.

Měření stresu

Stres je přirozenou reakcí těla na životní výzvy a okolní prostředí. Měří se mimo aktivitu a zařízení Garminu můžete nakonfigurovat tak, aby vás upozornilo, když bude vaše hladina stresu neobvykle vysoká. Příchozí upozornění vám tak doporučí, abyste si na chvíli odpočinuli, a hodinky vás vyzvou k zahájení řízeného dechového cvičení s použitím odpočtu relaxačního dýchání. Tuto aktivitu ale samozřejmě můžete pustit i ručně, pokud si myslíte, že se potřebujete uklidnit.

Graf stresu z aplikace Garmin Connect

Graf stresu z aplikace Garmin Connect.

Sledování spánku

Vedle základních informací, jako je čas usnutí a čas probuzení, můžete sledovat dobu bdělosti a kolik času jste strávili v klíčových fázích spánku, tedy lehkém, hlubokém, a fázi REM a jak po sobě následovaly. Tyto hodnoty hodinky zjišťují kombinací údajů o srdečním tepu, variabilitě srdečního tepu a tělesných pohybech. Na základě všeho také ráno dostanete skóre spánku určující, jak kvalitní ten byl zobrazením jediného čísla na stupnici od 0 do 100 bodů. Můžete zde mít i slovní vysvětlení, proč se vám spalo tak, jak se vám vlastně spalo.

Body Battery

Zjednodušeně řečeno tato funkce pomáhá monitorovat vaše osobní zdroje energie. Sleduje vliv fyzické aktivity, stresu, odpočinku a regenerativního efektu spánku. Podle toho vám ukáže, kolik máte energie, podle čehož také můžete plánovat své aktivity. A pokud potřebujete „dobít baterky těla“, můžete si zdřímnout. Logicky totiž máte Body Battery nejvyšší ráno a s průběhem dne tato hodnota postupně klesá podle vaší aktivity a stresu. Mimochodem ovlivňuje ji třeba i konzumace alkoholu.

Graf body battery z aplikace Garmin Connect

Graf body battery z aplikace Garmin Connect.

Kondice a VO2 Max

Ano, kondice jde měřit a samozřejmě jde dále rozvíjet. Měří se parametrem VO2 Max, který sleduje maximální množství kyslíku, které dokáže tělo využít za jednu minutu intenzivního cvičení. Čím vyšší číslo je, tím je kondice lepší. Jak moc dobrá je pak ta právě vaše vám hodinky ale prozradí i v celosvětovém měřítku v porovnání s uživateli stejné věkové skupiny. Zároveň mohou hodinky ukázat, jakého věku podle své kondice můžete dosáhnout.

Denní a dlouhodobé cíle

Ty hlavní jsou tři – kroky, patra a minuty intenzivní aktivity. U všech si nastavíte hodnotu, kterou chcete za dané období zdolat, což vás k tomu motivuje. Kroky a patra nastavujete na den, minuty intenzivní aktivity na týden. Pravidelná fyzická aktivita má totiž naprosto zásadní význam pro udržování zdraví a kondice. Většina zdravotních organizací doporučuje dospělým lidem věnovat se alespoň 150 minut týdně středně náročné fyzické aktivitě, ale není vhodné provádět celý týdenní objem fyzické aktivity najednou, nýbrž jej ideálně rozložit. Hodinky Garmin tak automaticky sledují minuty střední a vysoké aktivity v průběhu týdne a vykazují je jako minuty intenzivní aktivity.

Grafy dlouhodobých aktivit z aplikace Garmin Connect

Grafy dlouhodobých aktivit z aplikace Garmin Connect.

Spálené kalorie

Existují tři hlavní důvody, proč si kupujeme chytré hodinky. Jeden je jen ohledně sledování událostí, které přicházejí na náš smartphone, zbylé dva jsou ale zajímavější. Jde o snahu pokusit se zhubnout nebo naopak nabrat svalovou hmotu. Garmin hodinky vám ale mohou měřit aktivní a klidové kalorie, protože všechno, co děláte, vyžaduje

určitou energii (ano, i spánek). Naměřené informace tak lze použít pro úpravu jídelníčku tak, aby platila rovnováha mezi zkonzumovanými a vydanými kaloriemi. Mějte u toho ale na mysli, by byl váš jídelníček všestranně vyvážený.

Ostatní

A je toho samozřejmě více, co dokážou hodinky Garmin měřit. Je zde třeba pulzní oxymetr, frekvence dýchání, zdraví žen, nebo třeba i poradce pro jet lag. Ručně můžete zadávat svůj pitný režim nebo tělesnou hmotnost, pokud nemáte váhu společnosti Garmin, která data do aplikace Connect posílá automaticky a díky tomu je vám počítána i hodnota BMI.